Tuesday, April 19, 2011

Hidayah Milik Allah


 Sebuah cerita yg menarik.....

Ada seorang pemuda arab yg baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika.Pemuda ini adalah salah seorang yg diberi nikmat oleh ALLAH berupa pendidikan agama islam ia mampu mendalaminya.Selain belajar,ia juga seorang juru dakwah islam.Ketika berada di Amerika, ia berkenalan dengan salah seorang Nasrani.Hubungan mereka semakin akrab,dengan harapan semoga ALLAH SWT memberinya hidayah masuk islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas di dekat sebuah gereja yg terdapat di kampung tersebut.Temannya itu meminta agar ia turut masuk ke dalam gereja.Mula –mula ia keberatan,namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaanya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening,sebagaimana kebiasaan mereka.Ketika pendeta masuk,mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk.

Di saat,si pendeta agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata,''Di tengah kita ada seorang muslim.Aku harap ia keluar dari sini.''Pemuda arab itu tidak bergerak dari tempatnya.Pendeta tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali,namun ia tetap tidak bergerak dari tempatnya.Hingga akhirnya pendeta itu berkata.,''Aku minta ia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya.''Barulah pemuda ini berganjak keluar.

Di ambang pintu,pemuda bertanya kepada sang pendeta,''Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang muslim.'' Pendeta itu menjawab,''Dari tanda yg terdapat di wajahmu,'' Kemudian ia berganjak hendak keluar.Namun,pendeta ingin memanfaatkan keberadaan pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya.Pemuda muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Pendeta berkata,''Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat.''Si pemuda tersenyum dan berkata,''Silakan!Sang pendeta pun mulai bertanya,''

sebutkan satu yang tiada duanya 1.
2. dua yang tiada tiganya
3. tiga yang tiada empatnya
4. empat yang tiada limanya
5. lima yang tiada enamnya
6. enam yang tiada tujuhnya
7. tujuh yang tiada lapannya
8. lapan yang tiada sembilannya
9. sembilan yang tiada srpuluhnya
10. sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh
11.sebelas yang tiada dua belasnya
12.dua belas yang tiada tiga belasnya
13. tiga belas yang tiada empat belasnya
14. sebutkan sesuatu yang tidak bernafas namun tidak mempunyai roh
15. apa yang dimaksudkan kuburan berjalan membawa isinya?
16.siapakah yang berdusta namun masuk syurga
17. sebutkan sesuatu yang diciptakan ALLAH namun DIA tidak menyukainya
18. sebutkan sesuatu yang diciptakan ALLAH tanpa ayah dan ibu
19. siapakah yang tercipta dari api,siapakah diazab dengan api,siapakah terpelihara dari api
20. siapakah yang diciptakan dari batu,siapakah diazab dengan batu,siapakah yang terpelihara daripada batu
21.sebutkan sesuatu yang diciptakan ALLAH dan dianggap besar
22. pohon apakah yang mempunyai 12 ranting mempunyai 30 daun,setiap daun mempunyai 5 buah,3 dibawah naungan dan 2 dibawah sinaran matahari

Mendengar pertanyaan tersebut,pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada ALLAH .Setelah membaca basmalah ia berkata,

1) Satu yg tiada duanya ialah ALLAH SWT  
2) Dua yg tiada tiganya ialah malam dan siang.Allah berfirman,''Dan kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda kebesaran kami) ,''(AL-ISRA:12)
3)Tiga yg tiada empatnya adalah kesilapan yg dilakukan Nabi Musa ketika khidir menenggelamkan sampan,membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yg hamper roboh.
4)Empat yg tiada limanya adalah Taurat,Injil,Zabur dan al-quran
5)Lima yg tiada enamnya ialah solat lima waktu
6)Enam yg tiada tujuhnya ialah jumlah hari ketika ALLAH SWT menciptakan makhluk
7)Tujuh yg tiada delapannya ialah langit yg tujuh lapis.Allah SWT berfirman,''Yang telah menciptakan tujuh langit                                berlapis-lapis.Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yg tidak seimbang.''(Al-mulk 3_
8)Delapan yg tiad sembilannya ialah malaikat pemikul Arys ar-rahman.Allah berfirman,''Dan malaikat –malaikat berada di penjuru-penjuru langit.dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjugn Arys Rabbmu di atas (kepala)mereka.''(Al-Haqah:17)
9)Sembilan yg tiada sepuluhnya adalah mukjizat yg diberikan kepada nabi musa iaitu:tongkat,tangan yg bercahaya,angina taufan,musim  pacrklik,katak,darah,kutu dan belalang.Dan bukti-bukti itu ialah angina taufan,belalang,kutu,katak,darah tongkat,tangan,belah laut,memayungi mereka dengan awan,al-man,al0salwa, batu hingga yg lain daripada tanda kekuasaan allah yg mereka saksikannya.
10)Sesuatu yg tidak lebih dari sepuluh ialah kebaikan.allah SWT BERFIRMAN,''Barangsiapa yg berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.''(Al –an'am 160)
11)Sebelas yg tiada dua belasnya ialah jumlah saudara nabi Yusuf.
12)Dua belas yg tiada tiga belasnya ialah mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, "Dan ingatlah ketika Musa memohan air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu'. Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air".      (Al-baqarah:60)
13)Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.
14)Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu subuh. Allah Taala berfirman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing". (At-takwir:18)
15)Kuburan yang membawa isinya adalah ikan yang menelan Nabi Yunus AS.
16)Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam syurga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami,sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba  dan kami tinggalkan Yusuf dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala". Setelah kedustaan diungkap, Yusuf berkata kepada mereka, "tak ada cercaan terhadap kamu semua". Dan ayah mereka ya'qub berkata, "Aku akan memohon ampun bagimu kepada Rabku. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". (Yusuf:98)
 17)Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara keldai. Allah SWT berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai". (Luqman:19)
18)Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Sallehdan kambing Nabi Ibrahim.
19)Makhluk yang diciptakan dari api ialah iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api ialah Nabi Ibrahim". (Al-Anbiya':69)
20)Makhluk yang terbuat dari batu adalah unta Nabi Salleh, yang diazab dengan batu adalah tentera bergajah, dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).
21)Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita, sebagaimana firman Allah SWT, "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar". (Yusuf:28)
22)Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 dibawah teduhan dan dua dibawah sinaran matahari maknanya :Pohon adalah tahun, ranting adalah Bulan, daun adalah Hari dan buahnya adalah Solat yang 5 waktu, 3dikerjakan di malam hari dan 2 di siang hari.

Pendeta dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda muslim tersebut. Kemudian ia pun mula hendak pergi. Namun ia mengurungkan niatnya dan meminta kepada pendeta agar menjawab satu pertanyaan sahaja. Permintaan ini disetujui oleh pendeta.

Pemuda ini berkata, "Apakah kunci syurga itu?"

Mendengar pertanyaan itu lidah pendeta menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Ia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja it uterus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun ia cuba mengelak. Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya ia jawab, sementara ia hanya memberi Cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!"

Pendeta tersebut berkata, "Sesungguhnya aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah". Mereka menjawab, "Kami akan menjamin keselamatan anda". Pendeta pun berkata, "Jawapannya ialah:

 
أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمد رسول ألله
Lantas pendeta dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang 
bertaqwa. Moga-moga masih ada dikalangan kita insan seperti pemuda Muslim tersebut serta kita tergolong diantara salah seorang daripada umat Islam yg ingin memperjuangkan agamaNYA. Insyallah.

Disediakan :

Lajnah Perhubungan Alumni Smasid  
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

No comments:

Post a Comment