Monday, February 20, 2012

~Musafir yang Dahagakan Ilmu~


BISMILAHIRAHMANIRAHIM…
Assalamualaikum wbt kepada semua pembaca…
Alhamdullillah kita kini di bulan Rabiul Awal,bulan yang mana mengingatkan kita tentang "Maulidul Rasul"@ "Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W".Walaupun Hari ni sudah memasuki fasa ke 3 dalam bulan Rabiul Awal  yakni 27 Rabiul Awal 1433H.
Sahabat  yang di kasihi oleh ALLAH S.W.T….
  Nak  Tanya satu soaln????
Nak taw x????
….tin..tin..tong..
..urmmm….
Apakah yang telah kita lakukan untuk menunjukkan kecintaan kita kepada Junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W.????
…Jom Kite fikir sejenak ????.......
   Alhamdulillah,bila dah berfikir tentang kecintaan kita kepada Junjungan besar kita sudah pasti salah satu wasilah yang menjadi kelaziman untuk diri kita adalah mengikuti sunnah  Rasullah S.A.W. Semua ini dapat mendekatkan diri kita/taqarrub kepada ALLAH yang telah mnciptakan kita.Same-same kita mendoakn agar kita adalah umat islam yang bertaqwa kepada ALLAH. Insya ALLAH
SubhanaALLAH,
Cbe anda Pandang ke langit???
 Apa yang anda nampak???
 Adakah hanya sekadar anda
tersenyum??
@
tertawa
@
sedih????
Fikir2kan lah wahai sahabat2 yang di kasihi kerana ALLAH….
    Setiap insan diberikan masa yang sama setiap hari iaitu 24 Jam.Namun apa yang membezakan kita dengan insan yang lain????
bagaimana kita menghabiskan amanah(MASA) yang telah di kurniakan oleh ALLAH??
mcm mane kite memanfaatkan masa tersebut????
 ……………………..
  Dalam konteks sebagai seorang anak,pelajar,mahasiswa/si,pekerja,mak.ayah,hamba dan sebagainya,seharusnya kebanyakkan masa kita akan habiskan untuk menuntut ilmu..
btul x???
  Rakan-rakan yang di rahmati oleh ALLAH,
   Menuntut ilmu bukan hanya secara formal  dalam kelas,kuliah ,pergi dgr crmh…bkn itu saja shbt2mnuntut ilmu x kira usia atau di mana2..cthnyer mak kita sedang memasak Nasi Ayam untuk menu masakan pada tengahari,kite sebagai anak,pergi tolong mak dan dlm waktu yang sama mak kita telah ajarkan kite ,mcm mane cre nak buat nasi ayam…jadi dari situ kite dah bljr untuk mewarisi ilmu dari mak kite untuk di aplikasikan untuk diri kita pada masa akn datang..ini merupakan memperoleh ilmu secara tidak formal di rmh..byk lagi yang anda akan dapat dalam menuntut ilmu ini..pergi musafir,dalam perjalann untuk ke masjid,nak mandi, dan sebagainya,,, byk ilmu yg kita  ..
BTUL X ???
     Secara amnya,ilmu dan pengetahuan didefinasikan dengan pelbagai maksud,Namun apa yg ingin diperkatakan pada hari ini adalah mengenai ilmu ataupun pengetahuan bagi sesuatu perkara.Contohnya  mcm ne penciptaan Air hujan??Selepas melalui pelbagai proses saintifik maka akhirnya dengan izin ALLAH,ia turun kebumi sebagai air hujan.
Firman Allah S.W.T : 'apakah sama orang2 yang mengetahui dengan org yg x mngetahui???
Mempunyai ilmu pengetahuan yang luas dalam pelbagai perkara merupakan satu anugerah yang besar kepada kita.Malahan kita dapat member manfaat kepada orang di sekeliling kita.
"ilmu yang tidak di amalkan seperti pokok yg x berbuah"

cube tengok pokok ni berbuah x???

Hari ini kita melihat byk masalah-masalah  yang timbul hasil dari  kecetakkan ilmu pengetahuannya. Teringat satu kata-kata,"Apabila ilmu didada hanya sebutir pasir,manakan mampu untuk kita melawan ombak di pantai".Apa yang nak di gariskan di sini adalah ilmu yng sedikit bkn mudah untuk kita melawan gejala-gejala yang kurang sihat yang datang bertamu,kita tidak mampu untuk melawannya daripada tersemai dalam masyarakat kita.. Mcm mne  dengan kita dimana letak aras ilmu kita????
Rakan-rakan seperjuangan yang di berkati oleh Allah,
  Sebagai Umat Islam,Marilah kita menambahkan dan meluaskan ilmu pengetahuan kita ,mulakan langkah kanan dengan membaca,pelbagai genre dan sumber bacaan.Kita Harus ingat bkn semua bhn yg kita bc adalah benar.Namun dengan ,mempelbagaikan bacaan mampu untuk kita tingkatkan pemikiran kita ke tahap yang lebih kritikal.
   Akhir kalam,saya menyeru kepada diri yang begitu lemah dan dhoif dalam bermusafir mencari  ilmu pengetahuan  dan para pembaca untuk meningkatkan usaha dalam memperluaskan dan mempelbagaikan ilmu pengetahuan dalam pelbagai variasi.Jangan asyik kita membaca kita lupa SUMBER UTAMA KITA,iaitu AL-QURAN DAN A LHADITH.Jgn di simpan ilmu yang brmnfaat,kgsi ia dengan org disekeliling.Moga sedkit usaha ini mnjadi agen pembaikian kita dalam masyarakat Islam.
JOM KITA TINGKATKAN ILMU DENGAN MENJELAJAH SELURUH DUNIA
Wallahua'lam
P/s: Sebarang komen/cdgn sangat2 dialukan untuk penambahbaikan dari semasa ke semasa

No comments:

Post a Comment